Telefoni i Spanien

augusti 26, 2020
av admin
  • people-2598828_640

I Spanien heter mobiloperatörerna Orange, Movistar, Vodafone och Yoigo. Beroende på vilket svenskt mobilabonnemang du har kommer du bli uppkopplad till någon av dessa mobiloperatörer. När du anländer till Spanien får du ett SMS från din operatörer som hälsar dig välkommen till Spanien och ger information om kostnader för samtal, SMS och mobilsurf i Spanien.

Samtal och SMS

De flesta mobilabonnemang idag har fria samtal och SMS. Även när man åker utomlands. Sedan 2017 finns inga roamingavgifter inom EU vilket gör att du ringer och SMS:ar till samma pris som i Sverige eftersom Spanien ingår i EU.

Men det finns undantag som man bör veta om. I vissa länder inom EU, exempelvis Spanien kan samtal till myndigheter och till exempel hyrbilsföretag kosta extra, så kallade betalsamtal/premiumsamtal. Dessa samtal debiteras enligt lokal taxa och kommer finnas på din nästa faktura från mobiloperatören.

Mobilsurf / Roaming

När roamingavgifterna avskaffades 2017 inkluderade det även mobilsurf inom EU. Vilket betyder att du inte betalar extra för mobilsurf när du befinner dig i Spanien.

Dock bör man vara påläst om sitt mobilabonnemang innan man åker till Spanien. Vissa mobilabonnemang har en begränsning på surfmängd när man befinner sig utomlands. Har du 20 GB surfmängd i vanliga fall, kan den vara begränsad till exempelvis 10 GB när du befinner dig i Spanien. Därför är det bra om man jämför mobilabonnemang och ser över villkoren i sitt mobilabonnemang innan man åker. 

När mobilsurfen är slut brukar man få ett SMS från mobiloperatören där man har möjlighet att fylla på med mer surf till en extra kostnad.

Kontantkort i Spanien

I stort sett alla mobilabonnemang fungerar i Spanien, men när det gäller kontantkort är det inte lika säkert. Vissa kontantkort går bara att använda i Sverige. Andra måste vara registrerade för att kunna användas utomlands.

Man kan även skaffa ett spanskt kontantkort. Det finns många kontantkort att välja på från flera olika mobiloperatörer, bland annat Orange, Movistar eller Vodafone. För att skaffa ett spanskt kontantkort måste du visa upp ditt pass hos återförsäljaren. Sedan kan du ringa, SMS:a och surfa på direkten. Men kostnaderna för samtal, SMS och mobilsurf brukar vara dyrare än för ett svenskt mobilabonnemang eller kontantkort.

Mobilabonnemang vid permanent boende i Spanien

Ska du stanna en längre tid i Spanien behöver du antingen skaffa ett spanskt mobilabonnemang eller kontantkort.

Ska du flytta permanent till Spanien måste du skaffa ett spanskt mobilabonnemang eller kontantkort. Ett svenskt mobilabonnemang är inte avsett för att användas en längre tid utomlands. Om du använt ditt svenska abonnemang i mer än fyra månader räknas det som ”permanent roaming” eller ”extremanvändning”. Då brukar operatören skicka ut ett SMS med kostnader för att fortsätta använda abonnemanget utomlands. Vilket inte brukar bli ekonomiskt fördelaktigt.

Alternativet är att skaffa ett spanskt mobilabonnemang. För att teckna ett spanskt mobilabonnemang krävs dock ett NIE-nummer. Ett nummer man blir tilldelad om man stannar längre än tre månader i Spanien. Det kan liknas med ett tillfälligt spanskt personnummer. Utöver NIE-nummer behövs också ett spanskt bankkonto som funnits i minst 3 månader.

Ett spanskt mobilabonnemang är alltså lite krångligare att lösa. Därför är det oftast enklast att använda ett spanskt kontantkort eller sitt svenska abonnemang så länge det går.

Skriv en kommentar eller tipsa oss om något