Flytta till vackra Torrevieja och skapa ditt drömboende!

juli 13, 2021
av admin
  • Flytta till torrevieja

Vackert blått vatten. Underbar havsbris med milda vintrar – och inte alls så dyrt som man kanske kan tro. Skapa din drömbostad i Torrevieja!

Torrevieja ligger vid Spaniens östkust mellan Alicante och Cartagena med ansiktet vilande mot det vackra Medelhavet. Torrevieja blev stad den 3 mars 1803 när kung Carlos IV godkände att Torre-viexa skulle ta över all saltproduktion som hade tillhört saltsjöarna i La Mata.

Läckra marknader

Torrevieja är ett magiskt val för den som planerar att skaffa sig ett semesterhus eller att flytta permanent till Spanien. Det finns ett rikt och intressant stadsliv, och fantastiska möjligheter till rekreation och friluftsliv vid havet. Varje onsdag är det marknader i San Miguel de Salinas eller Guardamar – på torsdagen tar Cabo Roig över kommersen och på fredagen öppnar den stora marknaden i centrum av Torrevieja. Det doftar gott av färsk frukt.

Med en vintertemperatur runt 20 grader C är Torrevieja perfekt för den som är frusen på vintern. Bästa tiden är september till oktober eftersom sommaren kan vara ganska varm.

Köpa bostad

De största internationella portalerna i Spanien ägs av skandinaviska bolag som har förstått potentialen. Den mest populära portalen blev nyligen uppköpt för 1,3 miljarder av svenska EQT. Investeraren Warren Buffet har köpt upp en spansk mäklarfirma. Det finns många indikationer på att fastigheter i Spanien kan komma att bli en bra investering.

Att tänka på när man letar fastighet i Spanien är också att bostadsbeståndet börjar bli slitet och med detta följer fuktskador och andra problem. Nya byggnormer infördes först 2006, vilket innebär att husen innan dess inte följer samma stränga regelverk – något som priserna tyvärr ännu inte indikerar. Var uppmärksam på detta! De närmaste åren kommer ett fokus att ligga på nyproduktion. Med höga andrahandspriser blir en nyproduktion genast mycket mer attraktiv.

Vad kostar det?

Under 2021 har de flesta fastighetspriserna i Torrevieja genomsnittligt legat runt 1,5 – 1,7 miljoner kronor. I Playa del Cura eller Centro kan man komma ner till runt 1,3 miljoner kronor. Efter förra årets djupa kris i och med pandemin stiger nu priserna långsamt. Utgiftsposter som försäkringar, el och vatten samt tillhörande utgifter för en standardlägenhet på 2-3 rum och kök landar runt 3000 kronor per månad. Detta är dock en siffra som varierar på grund av standard, storlek och läge.

Att tänka på

Här följer ett förslag på några viktiga saker att tänka på inför ett husköp i Torrevieja och din utlandsflytt.

  • Förberedelser.

Gå online och titta noga på objekten innan du åker till Spanien, titta på video. Ställ frågor.

  • Rådgör.

Det kan vara bra att rådfråga en välrenommerad och erfaren mäklare. Denne ska kunna stapla upp samtliga kostnader i samband med husköp eller husbygge. Det finns flera svenska mäklarfirmor och banker som är skickliga på Torrevieja.

  • Regler.

Om du tänker hyra ut i andra hand, kontrollera reglerna då dessa kan variera. Det kan krävas licens.

  • Garantier vid nybyggnation.

Om du vill bygga nytt – se över försäkringar och bankgarantier under byggprocessen i det fall byggherren skulle få leveransproblem. Dessa finns i Spanien men är dyra, kontrollera detta med din rådgivare. Byggherren ska också kunna uppvisa en bygglicens.

  • Val av bostad.

Se till familjens behov och avsikt. En mindre lägenhet eller ett radhus betyder mindre underhåll. Om du köper en villa behöver du se till att huset sköts även när du inte är där – du har samma ansvar som vid ett köp i Sverige. Du som köpare har undersökningsplikt och köper i befintligt skick.

Skriv en kommentar eller tipsa oss om något