Arbeta som flygvärdinna

april 14, 2021
av admin
  • Arbeta som flygvärdinna fackförbund

Att arbeta som flygvärdinna, eller steward, är en dröm för många. Att få möjligheten att resa och upptäcka nya delar av världen samtidigt som man arbetar kan vara svårslaget. Speciellt när man är ung och inte är låst till en specifik plats. Hur härligt låter det inte att exempelvis åka till Torrevieja när vintermörkret börjar smyga sig på?
När man arbetar som flygvärdinna kan man vara baserad på andra ställen än i sin hemstad. Vilket gör det möjligt för flygvärdinnan att exempelvis flytta till Spanien och utgå därifrån. Just Spanien är en stor semesterfavorit för svenskar, vilket innebär att du ofta kan få möjligheten att arbeta på ett flyg till Sverige när hemlängtan smyger sig på.

Vad gör en flygvärdinna/steward?

En flygvärdinnas jobb är att se till att flygningen sker på ett så säkert sätt som möjligt. Det är flygvärdinnans jobb att se till att passagerare är fastspända, bagage är säkert undanlagt, hålla passagerare lugna vid turbulens och utöver detta bistå passagerarna med mat, dryck och annat som önskas.

Schema, arbetstider och fackförbund

En flygvärdinna har väldigt oregelbundna arbetstider och kan ibland arbeta på uppemot fyra flygningar på en dag. Det är viktigt att du som flygvärdinna är medlem i ett fackförbund för flygvärdinnor för att kunna få rådgivning om du anser att din arbetsgivare inte tar hänsyn till vilotider och liknande mellan flygningarna.
Hur schemat är upplagt är olika beroende på arbetsgivare. Många gånger har du fasta scheman, men det kan dyka upp extra flygningar du kan välja att arbeta på.

Utbildning

När du blir anställd får du en utbildning hos din arbetsgivare. Du kommer få lära dig allt om planet du arbetar på, hjärt- och lugnräddning samt vad som bör göras vid nödsituationer. Med andra ord behöver du ingen tidigare utbildning för att arbeta som flygvärdinna.
Många flygbolag har som önskemål att man tidigare arbetat inom turism och service, då det kan vara krävande att hantera ett helt flyg fullt med passagerare. Så det är viktigt att du tycker om att arbeta med människor.

Skriv en kommentar eller tipsa oss om något