Torrevieja på ett annat sätt

Torrevieja är en populär ort på Costa Blanca och besöks årligen av fler än 2 miljoner turister - mycket på grund av dess närhet till havet, dess livliga uteliv, den vänliga befolkningen och närheten till Alicante flygplats. Orten ligger i direkt anslutning till Medelhavet och klimatet är ofta bättre i Torrevieja än på andra orter runtomkring då orten har ett så kallat mikroklimat. Detta beror på dess skyddade läge mellan Crevillente-bergen som gör att temperaturen som medel  ligger mellan 18 och 28 grader och det finns även stora saltsjöar som gör att klimatet är bra för hälsan. Den stora utvinningen av salt gör så att luften är naturligt berikad med jod som har många hälsofördelar och anses ha en helande funktion för många olika åkommor.

Utöver det vanliga

Då Torrevieja är en välbesökt turistort finns det många tips på vad man kan se och göra när man kommer dit - men det finns också ställen som är värda att besöka som inte är så kända. Här bjuder vi på några annorlunda tips på utflykter i Torrevieja som inte många känner till. 

Måndagsmarknaden på Plaza de los Halcones 27

Det finns en marknad som inte alls är kända för många då den inte riktigt klassas som en traditionell marknad och äger rum varje måndag mellan klockan 12 och 18. Det ovanliga med denna marknad är förutom att det erbjuds mat och dryck till försäljning och levande musik - så inbjuds även allmänheten att ställa upp ett eget stånd helt gratis och sälja de varor som de vill sälja. Det handlar om allt från loppisfynd till professionella knallar som tillverkar smycken - eller erbjuder en vinprovning av lokala viner. De som känner till denna pärla har myntat uttrycket “Monday is the new Saturday” då det anses som veckans höjdpunkt.

Katterna vid piren

De flesta som besöker Torrevieja känner till den långa pir som skyddar hamnen och har säkerligen promenerat ut på den för att njuta av utsikten. Vad de då missar är att de då borde gå tillbaka under piren för att få se alla de människor som sitter under den och fiskar  - och alla de katter som snällt radat upp sig bredvid för att kanske få sig en smakbit om de har tur. Vissa av dessa vildkatter har ett en liten del av ett öra avkapat och det beror på att det finns en organisation som kommer och matar dessa vilda katter och ser till så de mår bra - och kastrerar dem. För att se vilka de redan kastrerat klipper de av en bit av örat som märkning.

Fiskebåtarna

Det är alltid kul att titta på när fiskebåtarna kommer in efter en natts fiske - och se hur de lastar av nattens fångst för att direkt sälja den på auktion till hugade spekulanter. Du kan som privatperson se ett stort antal olika fiskarter i alla färger och storlekar upplagda på lådor med is - men även vara med att bjuda på en havsabborre eller ett kilo sardiner till middag. Fiskehamnen ligger söder om den långa piren, men om du missar den kan du ändå se fångsterna eller köpa dem på marknaden som heter La Plaza, där du även hittar färska grönsaker, frukt och kött. Ofta kan man få en lektion i hur man tillreder de olika rätterna och få sig en smakbit innan man bestämmer sig vad man vill ha.