Torrevieja blev administrativt en stad den 3 mars år 1803 när kung Carlos IV gav sitt godkännande om att låta Torre-viexa ta över saltproduktionen som förut tillhört de kungliga saltsjöarna av La Mata.

Namnet på denna sättningen fick staden för alla de många utsiktsplatser som fanns längst hela Medelhavskusten och som fortfarande finns kvar på ”Toro del Moro”. Flyttandet av administrationen av den kungliga salt produktionen till Torrevieja är en viktig fas i stadens historia. Början av denna fas var märkbar när populationen ökade hastigt, aktiviteter som fiske och saltproduktion tog fart och fortfarande idag finns kvar.


Det är svårt att summera Torreviejas historia men ett av de viktigaste och mest omtalade är den hemska och oförglömliga jordbävning som skakade och förstörde Torrevieja år 1829. Staden var förstörd och endast ett fåtal hus stod kvar, detta ledde till ett uppbyggnadsprojekt lett av den spanska militär styrkan och arkitekten Larramendi. Torreviejas befolkningen fick erfara en demografisk evolution som tog avtog i slutet på XX seklet. Detta bär med sig orsaken till att Torrevieja blivit en så kosmopolitisk och mångkulturell stad med med nästan 100 000 invånare med 180 olika nationaliteter.

Torrevieja är full av historia, från den romerska piren vid La Mata till underbara kyrkor. Omgivet av det berömda saltet laguner i Torrevieja och La Mata, som utsetts till nationalparker (över 250 olika fågelarter har påträffats här), de exporterar saltet i hela världen.

Torrevieja som stad är från början 18th century när det var en fiskeby byggd runt en av vakttornen som flankerna Costa Blanca kusten. Detta vakttorn kallades "Gamla Tower" eller la Torre Vieja, på grund av dåligt skick att det var i, och det är där byn tog sitt namn från. Från allra första början, har folket i Torrevieja som utförts med tre huvudsakliga yrken, seglare, fiskare och salt män workers. The från Torrevieja var skeppsbyggare och bra seglare som transporteras vin, salt och platta takpannor till Amerika och Filippinerna. De hade en lång tradition av export salt till Kuba, och det är hur den typiska låtarna form La Habana kom till oss från matroserna i Torrevieja. Dessa män brukade göra vad vi kallar "nattfiske", där ett konstgjort ljus har använts för att locka fiskar som multar till näten. Saltet fungerar börjat utvecklas i den 18: e talet, då stora mängder salt upptäcktes i lagunen. Idag arbetar saltet i Torrevieja anses vara det viktigaste i världen, efter Döda havet.

Billgaste och bästa flygen till Torrevieja

För den som skall flyga till Torrevieja kan vi rekommendera den helt kostnadsfria jämförelsetjänsten Momondo.se. Där kan du snabbt och enkelt få upp en lista med olika flyg och avgångar till Torrevieja.
Hemsidan/tjänsten hjälper dig att hitta de billigaste, snabbaste och bästa alternativen när du skall flyga.
Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och jämförelsetjänsten är helt gratis.

Boende och hotell

För att hitta de bästa och mest prisvärda hotellen Torrevieja kan du använda den kostnadsfria hemsidan Hotels.com. Hemsidan är på svenska och den listar alla hotell med bilder och tydlig information. Recensionerna från tidigare gäster är guld värda. De ger dig opartiska omdömen kring hur det är att bo på hotellet. Du förbinder dig inte till något när du använder Hotels.com och det är helt gratis att jämföra de olika hotellen.Skriv en kommentar eller tipsa oss om något