Resa med husdjur

maj 15, 2020
av admin

Ska du och ditt djur resa utomlands? Många ser det som en självklarhet att ha med sin bästavän på semester. För hund, katt eller iller gäller samma regler vid resa utomlands.

Det här måste du tänka på:

Djuret måste vara id märkt
För att få resa utomlands måste ditt djur vara id märkt med ett ISO-chip. Chipet måste vara läsligt eftersom det kan komma att kontrolleras vid gränsen, vid ett oläsligt chip riskerar djuret att bli avvisat till de land de kommer från. Om djuret har en läslig id tatuering som enligt intyg är gjort innan 3 juli 2011 behöver du inte ett ISO-chip.

Vaccinerad
Djuret måste vara vaccinerat mot rabies, detta innebär att en grundvaccination på en eller två sprutor måste vara gjord. Detta får tidigast ske när djuret är 12 veckor gammalt. Vaccinet håller inte för alltid, och kommer behöva omvaccineras regelbundet.

Det är olika villkor för olika djur när omvaccinationerna ska ske, det kan vara olika giltighetstider i olika land på samma vaccin. så man måste hålla koll på giltighetstiden i just de landet du ska resa till.

Avmaskning
Vissa länder kräver avmaskning mot rävens dvärgbandmask.
Detta ska tidigast göras 120 timmar innan avresa och senast 24 timmar före.
Avmaskning mot rävens dvärgbandmask gäller när du reser till England, Irland, Finland och Malta.

Djuret måste ha pass
För att resa inom EU behöver djuret ett EU-pass för sällskapsdjur, det är även i passet sista vaccinationen registreras samt avmaskning noteras.
Om du istället vill resa utanför EU behöver du ett veterinärintyg och en djurägarförsäkran.

Borde djuret ha en reseförsäkring?
Du kan alltid teckna en extra reseförsäkring för ditt djur, men kolla först grundskyddet du får av din hemförsäkring eller djurförsäkring.

Flyga med djur
Visst får du flyga med djur, men de olika bolagen har olika regler också beroende på hur stort djuret är. Vissa djur får sitta med i kabinen som handbagage medans större djur måste resa i bagageutrymmet.
Du får bara resa med fem djur åt gången som ägare, ska du sälja eller köpa djur är det andra regler som gäller.

Skriv en kommentar eller tipsa oss om något