Saker du inte får glömma när du reser

maj 12, 2020
av admin
  • bra-att-veta-infor-resa

Visst har det hänt dig att du inför en resa skrivit upp en lista på allt du ska ha med dig på resan, men ändå har du lyckats glömma något. En glömd tandborste är sällan en katastrof men värre blir det om du inte fått med dig ID-handlingar och betalmedel. Nedan listar vi några av de sakerna som kan vara bra att tänka på att ha med sig inför en resa.

Storlek på kabinväska

Många flygbolag väljer att ha egna standard för vad som är godkänd mått på kabinväska. Om måttet sticker ut från det flygbolaget satt som gränsvärde så får du betala en summa för att tillåtas ta med dig väskan i kabinen. Så se till att ha koll på storleken innan du reser!

Pass & biljetter

Se till att inte glömma passet för utan den blir det svårt att ta sig in i flyget. Du behöver också hålla koll på utgångsdatum på passet och se i så fall till att vara i god tid med att hämta ut ett nytt pass. Många länder kräver att du har ett giltigt pass i minst 6 månader till vid hemresan. Många flygbolag erbjuder e-biljetter men jag brukar skriva ut biljetterna ändå, ifall man tappar bort mobilen eller om batteriet tar slut.

Betalmedel

Sverige är ett utav de länder som använder minst kontanter men i flera andra länder är det fortfarande kontanter som är överlägset det mest använda betalmedel. Så se till att få växlat lite kontanter så att du i alla fall har för nödfall. En annan sak att tänka på när man har kort är att inte ha alla pengar på kortkontot. Det bästa är att överföra till kortet vid behov så att man inte förlorar allt om man råkar ut för något.

Tabletter

Du kan även ha med dig ett reseapotek med plåster, bandage och värktabletter för säkerhets skull. Tar du mediciner för din hälsa se då till att inte glömma dessa. Oftast kan man hitta receptfria huvudvärkstabletter överallt men det kan vara svårare att hitta läkarutskrivna mediciner på resmålet. En del läkemedel är narkotikaklassade i länder utanför Europa och då kan din läkare skriva internationellt gällande föreskrifter för tullen i andra länder.

Körkort

Funderar du på att köra bil utomlands? Se till att ha med dig ett internationellt körkort. Läs mer om internationell körkort hos transportstyrelsen.

Visum

Glöm inte att ta med ditt resevisum. Ta reda på vad som gäller för ditt resmål.

Var ute i god tid med planeringen och om du har gjort en checklista på papper kan du ställa checklistan vid skorna kvällen innan resan. Då får du en extra möjlighet att bocka av allt på listan!

Skriv en kommentar eller tipsa oss om något