Kreditkort som betalningsmedel vid resa

september 18, 2019
av admin
  • spain-2968699_960_720

(Samarbete med Kortio.se)

Dags att resa utomlands? Med rätt kreditkort slipper du onödiga avgifter och du kan dessutom ofta få försäkringsskydd eller ta del av ett generöst bonussystem. Det finns stora skillnader mellan olika kreditkort. Ett tips är att på förhand göra jämförelser och se vad som passar bäst för just ditt resmål.

Vad du ska tänka på

När du jämför olika kreditkort är det naturligt att börja med att titta på kostnaderna. I samband med en resa kanske du använder ditt kreditkort lite annorlunda. Ofta vill du till exempel ha kontanter för att kunna ge dricks eller göra mindre inköp. Då är det bra om avgifterna är låga när du gör ett uttag. När du skaffar ett kreditkort för resa bör det också ingå någon form av enklare reseförsäkring. Det ger extra trygghet, men kom ihåg att kolla upp exakt vad försäkringen täcker. Här är de vanligaste kostnaderna:

  • Årsavgift – Vissa kreditkort har en mindre årsavgift, andra tar ut 0 kr. Om kreditkortet har en hög årsavgift måste det vara motiverat med att andra avgifter är lägre, annars bör du välja ett annat kort.
  • Avgifter för uttag – Brukar antingen vara ett procentuellt påslag på summan som tas ut eller en engångssumma. Allra bäst är om uttag är avgiftsfria.
  • Räntan – Ju lägre ränta, desto bättre. Tänk på att vissa kreditkort har räntefria dagar. Det kan hjälpa dig att hålla nere räntekostnaderna.

Varför använda ett kreditkort för resan?

Enkelheten är antagligen den absolut största fördelen. Du behöver inte växla till en stor mängd kontanter i landets valuta innan resan, utan du kan enkelt använda ditt kreditkort likt hemma, åtminstone för de allra flesta resmålen. Dessutom är det bra för säkerheten. Att ha en stor mängd kontanter på sig är sällan någon god idé. Råkar du ut för en stöld eller ett bedrägeri är sannolikheten att få ersättning liten. Med ett kreditkort har du däremot i regel mycket bra skydd från kreditgivaren.

Skriv en kommentar eller tipsa oss om något